Czym jest jedzenie? To pytanie rzadko zadajemy sobie siadając do posiłku. A przecież jedzenie należy do podstawowych potrzeb każdego z nas.
„ Edimus, ut vivamus, non vivimus ut edamus” „Jemy aby żyć, a nie żyjemy aby jeść” Sokrates
Jedzenie to nie tylko podstawowa potrzeba fizjologiczna, ale też bardzo ważny element kultury na całym świecie. Wspólne spożywanie posiłków towarzyszy najważniejszym wydarzeniom w naszym życiu, wpływa na relacje międzyludzkie. Zdarza się, że nie przywiązujemy zbyt dużej wagi do tego fundamentalnego elementu, często jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagę na skład oraz porę spożywania posiłków. Błędy żywieniowe są błędami wychowawczymi, mamy obecnie rosnącą w zastraszającym tempie populację dzieci otyłych - w Europie 20% dzieci ma nadmierną masę ciała! Przyczyną tego stanu rzeczy jest energetycznie źle zbilansowana dieta, bogata w tłuszcze, bazująca na fast food’ach i słodyczach. Jeżeli jeszcze dodamy do tego niską aktywność fizyczną pojawia nam się problem otyłości, który śmiało można nazwać chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Otyłość powoduje wiele negatywnych skutków, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niektórych postaci cukrzycy, zaburzeń hormonalnych i chorób nowotworowych. Ma również negatywny wpływ na naszą psychikę (depresja, obniżenie poczucia własnej wartości).Jedzenie ma więc istotny wpływ na nasze zdrowie.
„Niech pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem, a lekarstwo - twoim pożywieniem” Hipokrates
Żyjemy w pośpiechu, codziennie jesteśmy poddawani wpływowi stresu, to powoduje, że często nie dbamy o to co jemy. Nie lubię nadużywać słowa dieta, bo kojarzy nam się z nudą, monotonią i niesmacznym jedzeniem. Zarezerwujmy je tylko dla osób ze schorzeniami zdrowotnymi, traktujmy raczej jedzenie jako styl naszego życia, który pozwoli nam przez długi czas cieszyć się zdrowiem.Czy prawidłowe nawyki żywieniowe pomogą nam osiągnąć sukces? Oczywiście, że tak – i nie mam tu na myśli sukcesu sportowego, ale przede wszystkim sukces w życiu osobistym, jak również związany z naszą pracą zawodową.Dobrze zbilansowane posiłki = zwiększenie efektywności w pracy = wysokie poczucie własnej wartości = sukces.
Zawsze znajdziemy sobie jakieś usprawiedliwienia naszych „grzeszków” żywieniowych, ale spróbujmy przyjrzeć się podstawowym z nich, może uda się je wyeliminować z naszego życia.
- Niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków w ciągu dnia. Często nie przywiązujemy wagi do śniadania i w ogóle go nie spożywamy. A przecież znamy dawne chińskie przysłowie: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”.Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - dzięki niemu dostarczamy energię na resztę dnia. Powinno więc zawierać ok. 25% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Idealne śniadanie to posiłek bogaty w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (nie powodują nagłego wyrzutu insuliny do krwi = nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi), dzięki temu będziemy się czuli pełni energii przez cały dzień. W śniadaniu musimy też uwzględnić źródło białka, witamin i minerałów. Wybierzmy więc np. kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z pomidorem lub płatki owsiane z jogurtem naturalnym i jabłkiem.Nadmierne spożycie pożywienia prowadzi do dodatniego wydatku energetycznego - jemy więcej kalorii niż ich zużywamy - to najprostsza droga do otyłości.